500x500-popup-banner-adir
Zavrieť

Napísali o nás


ADIR - spoľahlivý partner náročného klienta (Denník SME 7.5.1999), rozhovor s riaditeľom našej spoločnosti Ing. Jánom Zaťkom pre prílohu denníka SME - Sme v počítačoch pripravila Jana Morháčová.

ADIR spol. s r.o. patrí od roku 1991 medzi stálice na našom trhu dodávateľov výpočtovej techniky. Nenápadná, ale spoľahlivá firma, ktorá sa hrdí stálou klientelou. Zaujímalo nás ako si v tak dynamickej oblasti podnikania ako sú informačné technológie dokáže malá firma s výhradne slovenským kapitálom udržať pevné miesto.

Ako by ste charakterizovali Vašu spoločnosť z pohľadu slovenského trhu IT?
J.Z., riaditeľ spoločnosti: ADIR svojím rozsahom patrí medzi menšie firmy na poli výpočtovej techniky, obratom a klientelou sa radí medzi stredných dodávateľov. Vyplýva to z našej filozofie práce, ktorá je založená na dodávke riešení pre zákazníkov. Inak povedané, nepatríme medzi firmy, ktoré dodávajú len "krabice" za čo najnižšie ceny. Naším krédom je komplexná starostlivosť o zákazníka, počnúc návrhom informačného systému, cez jeho údržbu a končiac samostatným dlhodobým smerovaním vývoja celého informačného systému odberateľa v závislosti na jeho potrebách.

Ktoré firmy zastupujete na slovenskom trhu (podľa segmetov, nielen počítače ale aj napríklad grafické karty a podobne)?
Našimi kľúčovými partnermi v oblasti kompletných dodávok sú DTK Computer, Hewlett-Packard a Toshiba. U sieťových riešení je to firma firma 3COM a Novell. Na žiadneho s našich partnerov nie sme kapitálovo viazaní a časť našich dodávok pokrývame aj výrobkami iných výrobcov s výhodným pomerom cena/výkon, pri zachovaní hlavného kritéria, ktorým je kvalita. Takto dodávame napr. pevné disky Western Digital, IBM, Seagate, monitory Philips, Nokia, SONY, skenery UMAX, Microtek, multimediálne komponenty Creative Labs, MIRO, komunikačné zariadenia Xircom, Microcom, Zyxel a ďaľšie. Samozrejme aj štandardný software Microsoft a aplikačný software, napr. SPIN od firmy Datalock. Naša spolupráca s najdôležitejšími partnermi je podložená odbornou spôsobilosťou, ktorú potvrdzujú získané certifikáty, napr. HP Select Business Reseller, HP Authorized Reseller, DTK Auhtorized Dealer, 3COM Authorized Networking Partner, Philips Certified Dealer, Novell Business Partner, Novell Authorized Reseller a iné.

Realizuje aj v malom, alebo sa špecializuje len na dodávky riešení pre podniky?
Aj keď našim typickým klientom sú firmy s viac zamestancami, predávame aj fyzickým osobám a nie sú výnimkou ani domáce počítače. Celosvetový trend predaja PC v roku 1999 sú PC do domácností a Internet, nehovoriac o súčastnom ekonomickom vývoji na slovensku, čo má výrazný vplyv na kúpyschopnosť podnikov.

Kto sú typickí zákazníci Vašej firmy?
Väčšinou sa jedná o stredne veľké firmy, ktoré požadujú komplexnú starostlivosť o výpočtovú techniku a údržbu počítačových sietí. Sú to najmä subjekty, ktoré rozhodujú o vlastných a nie pridelených finančných prostriedkoch a dávajú veľký dôraz na kvalitu a značku, pri zachovaní rozumnej ceny. Našou pýchou sú klienti, ktorí sa pre nás rozhodli krátko po dobe nášho vzniku a sú nám verní dodnes. Veľa našich zákazníkov si uvedomilo, že cieľavedomým usmerňovaním ich informačného systému, ktoré zverili ADIR-u v konečnom dôsledku šetria nemalé finančné prostriedky. Medzi našich významných klientov patria Plastika Nitra a.s., Slovenský hydrometeorologický ústav, Jacobs Suchard Figaro a.s., Slovenská investičná poisťovňa, Renos a.s., Hirocem a.s., Rohožník, Slovnaft Somea a.s., VTV Cable TV s.r.o., Halotel Communication a.s., USIS (Informačný servis veľvyslanectva USA) a mnohé ďaľšie.

Spomínali ste značkovú výpočtovú techniku. Tá sa na slovenskom trhu presadzuje vzhľadom na vyššie ceny ťažšie. Viem, že dodávate PC DTK aj Hewlett-Packard. Nemáte s presadením HP pri nižších cenách DTK problémy?
Hlavný dôraz kladieme na PC DTK, ktoré patria cenovo do strednej triedy. U mobilných PC uprednostňujeme vzhľadom na naše dobré skúsenosti Toshibu. Je ale dosť aplikácií, kde DTK už nestačí. Jedná sa najmä o servery LAN, výkonné grafické stanice a samozrejme periférie. Hewlett-Packard má v ponuke množstvo produktov, ktoré sú možno menej známe a vhodné práve na slovenský trh.

Mohli by ste to upresniť?
Jedná sa napr. o HP leasing, na ktorý sme autorizovaní. Leasing bez akontácie s rovnomernými splátkami, s bezkonkurenčne nízkym leasingovým koeficientom je pre nesolventného slovenského podnikateľa naozaj lákavý produkt. Tzv. HP výmenný prenájom znamená, že počas trvania leasingovej zmluvy môže klient vymeniť až 80% takto získanej techniky za novú bez doplatku a nemusí sa obávať, že jeho PC budú za dva roky zastaralé.

Dotýka sa vami spomínaný leasing aj súkromných osôb, alebo len podnikateľov? Aké sú podmienky leasing - akontácia, úrok, doba splácania? Aké mate skúsenosti s týmto leasingom (aké percento zákazníkov nakupuje na leasing)?
HP leasing je určený najmä pre právnické osoby. Minimálna čiastka na jeden kontrakt je totiž 20 tis. USD, v minulom roku bola na Slovensku akciová minimálna suma kontraktu 8 tis. USD. Obracia sa na nás množstvo klientov, ktorí požadujú leasingové financovanie aj na nákup jedného PC. Preto spolupracujeme s viacerými slovenskými leasingovými spoločnosťami a vieme zabezpečiť leasing aj na nákup v rádovo 10 tis. Sk. Čo sa týka HP leasingu, v spolupráci s HP Finance Viedeň ponúkame niekoľko finančných produktov, napr. finančný leasing, operatívny leasing a exchange rental - výmenný prenájom. Pri všetkých je doba sprácania od dvoch do štyroch rokov, akontácia sa neplatí a rovnomerné splátky sa hradia kvartálne. Úrok sa stanovuje podľa rozsahu kontraktu a typu leasingu. Orientačne formou leasingu nakupuje 5% našich klientov. Predpokladám, že toto číslo sa bude zväčšovať.

Ako hodnotíte slovenský trh IT na základe Vašich skúseností, do akej miery možno očakávať vývoj na trhu v tomto roku?
Súčastná ekonomická situácia určite zníži obraty dodávateľov IT. Úspešnejšie budú firmy, ktoré poskytujú k tovaru vysokú pridanú hodnotu a sú schopné prežiť nejaký čas najmä zo služieb. Na druhej strane to má aj pozitívnu stránku. V neprehľadnej ponuke malých firiem s priemernou dobou životnosti 3 roky začína mať zákazník zmätok. Myslím, že nebude na škodu, keď sa tento trh sprehľadní. Firmy, ktoré toto obdobie prežijú bez újmy určite získajú ešte vyšší kredit spoľahlivosti.

Jedným z veľkých problémov na slovenskom trhu je problém roku 2000. Aké máte skúsenosti so slovenskými firmami a ich snahou riešiť tento problém? Zaujímajú sa Vaši dávnejší zákazníci o možnosti upgrade-ov v prípade, že je to potrebné?
Ohľadom tejto problematiky sa zákazníci na nás obracajú už od roku 1998. Dá sa povedať, že problematiku máme zvládnutú, časť našich zákazníkov má už od nás certifikát na spôsobilosť ich VT pre rok 2000. Problém riešime kontrolnými testami a ak je to potrebné následnou úpravou BIOS-ov PC, resp. upgradom PC.